Тим Кук, изпълнителен директор на американската компания Apple, се противопостави на съдебно решение, което задължаваше корпорацията да разкодира телефон на терорист.

По-рано днес областният съд на Лос Анджелис нареди на Apple да помогне на следователите на ФБР на САЩ да разбият защитата на мобилен телефон, принадлежал на един от терористите, извършили нападението в град Сан Бернардино миналата година.

От правителството искат помощ от компанията за да отключат телефона на Сайед Фарук. След като тази новина беше публикувана от водещи западни медии, в официалния уебсайт на Apple се появи отворено писмо от изпълнителния директор Тим Кук до всички клиенти на компанията.

„Клиентите очакват от Apple и други технологични компании да направят всичко възможно да защитят личните им данни. И ние приемаме това много сериозно. Да направим компромис със сигурността на клиентите ни би ни изложило на риск”, пише в отвореното писмо.

По думите на Кук решението на съда е безпрецедентно и опасно. В писмото е обяснено точно какво се изисква от компанията. „В съвременния дигитален свят „ключът” към всяка закодирана система е парченце информация”, пише в писмото, като се визира кода за отключване на телефони.

„Когато това парче информация стане публично или бъде намерен начин да се заобиколи, закодираната система може да бъде преодоляна от всеки с тези знания”, поясняват от компанията.

По думите на Кук правителството иска от тях да създадат специална система за заобикаляне на пин кода на телефона, под претекст, че ще се използва „само веднъж в този случай”.

Според Apple създаването на подобен софтуер би изложило всички клиенти на технологични компании на риск от нерегламентирано следене от правителството.

Противопоставяме се на искането на ФБР с най-голямо уважение към американската демокрация. Смятаме, че това е най-доброто решение за всички и трябва да помислим за последствията от подобно искане”, пише Тим Кук.