Кратки бизнес новини

AstraZeneca ще инвестира 7 млн. лв. в България тази година; Имот на "Чепеларе курорт" се продава заради дългове; Субсидии увеличиха продажбите на електромобили в Западна Европа с 60%

Трафикът на летище Варна през първото тримесечие на годината се е увеличил с 13.4% на годишна база.
Трафикът на летище Варна през първото тримесечие на годината се е увеличил с 13.4% на годишна база.
Трафикът на летище Варна през първото тримесечие на годината се е увеличил с 13.4% на годишна база.    ©  Капитал
Трафикът на летище Варна през първото тримесечие на годината се е увеличил с 13.4% на годишна база.    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

AstraZeneca ще инвестира 7 млн. лв. в България тази година

Фармацевтичната компания AstraZeneca планира да инвестира още над 7 млн. лв. за клинични тестове в България, съобщи Зоя Паунова, която е изпълнителен директор на компанията за България, цитирана от SeeNews. "През 2014 г. програмата за клинични изпитвания в България се състои от 25 активни проучвания във всички терапевтични сфери, в които AstraZeneca има силно присъствие, включително биологични", казва Паунова. През последните 5 години англо-шведската компания е успяла да се изкачи от 12-о място до шестия най-голям играч на българския пазар въпреки увеличаващите се разходи и ценовия натиск в сектора, допълва тя. По данни, цитирани от Паунова, българското подразделение на компанията расте по-бързо от общия пазар, като в края на миналата година пазарният му дял е бил 4.74% в стойностно изражение и 1.5% в обем на местния пазар на лекарства с рецепти.

Продажбите на "Софарма" са се понижили с 9%

Продажбите на "Софарма" са се понижили с 9% през април спрямо предходната година, съобщиха от дружеството, без да посочват какъв е размерът им. За четири месеца приходите обаче са се повишили с 2%, като с по толкова растат тези на вътрешния пазар и за износ. През първите три месеца на тази година продажбите на "Софарма" са се увеличили с над 10% до 60.6 млн. лв., а още по-голям е ръстът на печалбата, която надминава 10 млн. лв., показа неконсолидираният отчет, публикуван преди няколко дни. Най-голям дял от продажбите на "Софарма" идват от руския пазар - 37%, при 26% от българския. Украинският е на трета позиция като част от оборота.

Имот на "Чепеларе курорт" се продава заради дългове

Имот от 57 дка на "Чепеларе курорт" до едноименния град се продава заради дългове, става ясно от обявление на частен съдебен изпълнител. Минималната му цена е 2.37 млн. лв. с ДДС и това е вторият опит на изпълнителя Петко Мачкърски да продаде актива. Крайният срок за подаване на офертите е до 29 май. От обявата не става ясно по чие искане на кредитор е продажбата. Върху терена има построени няколко сгради – складове, гаражи, административни, за битови нужди, както и такива, описани като "със специално предназначение". Имотът се намира в местността Поделението. През 2010 г. община Чепеларе предостави на "Чепеларе курорт" 62 дка в тази местност, които са били стопанисвани от военни поделения и върху тях има готови сгради. Имотът беше апортиран като участие на общината, която притежаваше 49% от дружеството, останалите 51% бяха на "Родопска инициатива". Най-вероятно сега за продажба е обявен същият имот, идеята за който беше да послужи за разширение на ски пистите, зона за пикник, атракциони и велотрасета.

Пътниците на летище Варна са се увеличили през първото тримесечие на 2014 г.

Трафикът на летище Варна през първото тримесечие на годината се е увеличил с 13.4% на годишна база. Така обслужените пътници през първите три месеца на 2014 г. са достигнали над 61 хил. души. На летището в Бургас пък има спад с 16.1% в сравнение с година по-рано и пътниците за януари - март са били под 29 хил. души. Това показват данни на германската Fraport Group, цитирани от SeeNews. През 2006 г. Fraport Twin Star Airport Management - консорциум между Fraport и българската "БМ Стар", спечели 35-годишна концесия на черноморските аерогари. Общият брой на пътниците на двете летища през първите три месеца на годината е бил 90 хил. души, ръст от под 2% на годишна база.

"Алкомет" ще раздаде 560 хил. лв. дивидент

Шуменският производител на алуминиеви изделия ще разпредели като дивидент 25% от печалбата си за миналата година. Размерът й е 2.238 млн. лв., което означава, че за акционерите ще отидат 559.7 хил. лв. Останалите средства ще останат като неразпределена печалба. Това става ясно от покана за общо събрание, което трябва да се проведе на 20 юни. През миналата година приходите на компанията се повишиха до 287 млн. лв., но печалбата спадна с 45%.  Дружеството активно е инвестирало в нови мощности, за които впоследствие се очакват преводи от европейски програми. Част от готовото оборудване вече е в експлоатация и трупа амортизационни разходи.

Alcatel-Lucent намали загубата си

Изпадналият в криза доставчик на мрежово оборудване Alcatel-Lucent отчете загуба от 73 млн. евро през първите три месеца на годината, след като в края на 2013 г. за първи път от около година и половина успя да излезе на печалба. Въпреки това Alcatel успява да намали значително негативния резултат, защото преди една година все още беше на загуба от 353 млн. евро, съобщи Reuters. Приходите остават стабилни на ниво от 2.96 млрд. евро, като върху финансовия резултат са натежали  разходите за преструктурирането на групата и по-ниските маржове в подразделението в Китай.

ЕИБ финансира с още 200 млн. евро проекта за жп линия над Босфора

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще осигури 200 млн. евро заем на Турция за изпълнението на проекта Мармарий - първия за изграждане на жп линия под Босфора, която ще свързва Европа и Азия, предаде balcans.com. Проектът беше финансиран за първи път от ЕИБ преди десет години, а със сегашното споразумение общата сума, отпусната от банката, достига 1.25 млрд. евро.

Субсидии увеличиха продажбите на електромобили в Западна Европа с 60%

Продажбите на електромобили и плъгин хибриди бележат ръст от 60% през миналата година, но пазарният им дял остава пренебрежимо малък, а популярността им изцяло зависи от правителствените субсидии, сочи анализ на британската компания Automotive Industry Data. През 2013 г. в Западна Европа са купени 38 617 коли с подобно задвижване при 24 157 година по-рано. Пазарният им дял обаче е едва 0.34%. Основна пречка пред налагането на електромобилите е високата им цена, често двойно по-висока от нормален автомобил в същия клас. При това положение не е изненадващо, че те имат успех в страните, където ползват правителствени стимули и редица бонуси. International Wellness Group с оферта да купи спа център в Черна гора

Базираната в Лондон International Wellness Group Limited подаде оферта да купи държавния дял от 56.48% от центъра за медицина и рехабилитация "Д-р Симо Милошевич" в Черна гора, предаде SeeNews. Предлаганата цена е 10 млн. евро, а други кандидати засега няма. Компанията предлага инвестиционна програма общо за 220 млн. евро.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yori756 avatar :-|
    16bit
    • + 1

    Положителни новини като цяло, радва ме, че има все още има чужди фирми които инвестират в България. Доказаните имена с опит и репутация трябва да се подкрепят и да им се дава възможност да участват в родната икономика и бизнес.

    Нередност?
Нов коментар